Organizare

Citate si proverbe despre organizare
-Orice lucru, care merită făcut, trebuie făcut ieri.
-Generaţiile tind să înveţe mereu mai puţin despre din ce în ce mai mult, până când, în final, vor şti nimic despre tot.
-Viziunea fără acţiune este un vis cu ochii deschişi. Acţiunea fără viziune este un coşmar. ( proverb japonez)  -Vor fi fericite statele când le vor conduce iubitorii de înţelepciune sau când conducătorii lor vor putea să se dea studiului înţelepciunii. (citat A. M. S. T. Boetius)
-Ceea ce este bine conceput se exprimă cu claritate. (citat Boileau)
-Prin răbdare, victorie. (Abu Madin Ibn Hamal)
- În orice fel de luptă… comandantul… trebuie să-şi elaboreze un plan lămurit, a cărui primă calitate trebui să fie simplitatea. (citat Al. Averescu)
-Bunul-simţ este măsura posibilului. El se compune din experienţă şi prevedere; este calculul aplicat la viaţă. (citat Amiel)
-Dacă strategia este greşită, iscusinţa generalului pe câmpul de luptă, valoarea soldatului, strălucirea victoriei, oricât de decisivă, pierd din valoare. (citat Alfred T. Mahan)

În relaţiile cu oamenii este bine să vă aduceţi aminte:
- Învăţătura dată rău se sparge în capul tău.
- Copilul să-nvaţă când nu se răsfaţă.
- Nici unele nu sunt rele dacă te deprinzi cu ele.
- Grijile-s la creditori mai mult decât la datori.
- Dacă n-ai să mergi călare, nu umbla la-mprumutare.
- Cască ochii la tocmeală, iar nu după ce te-nşeală.
- Un nebun făgăduieşte şi-nţeleptul s-amăgeşte.
- Nu vedea-n chip pocitura, ci vezi ce-i vorbeşte gura.
- Multe sunt astăzi vorbite, dar mâine ies deosebite.
- Ori om, ori semănătură, nu se schimbă din natură.
- În certuri cine se bagă, păgubi trebuie să tragă.
- Din tocmeală neînţeleasă, bani dând, rămâi fără casă. ( citat Anton Pann)
- Suntem ceea ce facem în mod repetat. De aceea măiestria nu este un dat, ci o deprindere. (citat Aristotel)   - Este un principiu dovedit că trebuie să înveţi să asculţi pentru a şti comanda. (citat Aristotel)
- În luptă trebuie să mergi înainte, nu să te înduioşezi. ( citat Balzac)
- Fără unitate în acţiune nu există putere. (citat Balzac)
-  Întreaga putere omenească este un compus conţinând răbdare şi timp. Oamenii de seamă voiesc mult şi dorm puţin. (citat Balzac)
- Pe vorbă nu-ţi dă nimeni făină. (citat Balzac)
- Nimic nu este mai grăitor şi mai tiranic pe lume ca amintirea a ceva ca trebuia să faci şi pe care nu l-ai făcut. (citat Balzac)
- Prevenit înseamnă pregătit. (citat Benjamin Franklin, om de stat, fizician, filosof şi publicist, 1706-1790)     - Capacitatea de a lua decizii este ceea ce-i separă pe lideri de ceilalţi oameni. (citat Bruce Hyland/Merle Yost)
- Situaţii diferite necesită roluri diferite: cel ce ia decizii, cel care dă informaţii, lider, angajat, diplomat, om de echipă, individualist. Defineşte şi comunică rolul tău şi rolurile celor din echipă. (citat Bruce Hyland/Merle Yost)
- Managerii confundă adesea problemele de suprafaţă cu adevăratele probleme. Priveşte dincolo de simptome pentru a găsi cauzele ascunse. (citat Bruce Hyland/Merle Yost)
- Află procesul gândirii angajaţilor tăi. Metoda prin care o persoană ajunge la o concluzie reprezintă baza pentru susţinere sau perfecţionare. Nu presupune că îţi sunt cunoscute aceste metode. (Bruce Hyland/Merle Yost)
- Rezolvă-ţi problemele pe măsură ce apar; astfel, eviţi aglomerarea lor. Amânările te fac să pari fricos şi ineficient. ( citat Bruce Hyland)
- Oamenii trebuie să ştie ce se aşteaptă de la ei şi cum vor fi apreciaţi. Reacţiile tale trebuie să fie oportune, regulate, constructive şi oneste. (citat Bruce Hyland)
- A cere ajutor este un semn de înţelepciune şi de tărie de caracter. Nimeni nu trece prin viaţă sau nu lucrează de unul singur. (citat Bruce Hyland)
-  Când ţi se cere prea mult, refuză sau renegociază. Aranjează-ţi din nou priorităţile sau renunţă la îndatoririle mai puţin importante. Nu intra singur în capcana eşecului datorat suprasolicitării. (citat Bruce Hyland)  
- Niciodată să nu te opreşti din învăţat. A conduce este o profesiune, nu un drept sau o moştenire. Acceptă că vor exista, în mod frecvent, lucruri pe care nu le ştii şi că a găsi modalităţi mai bune de a rezolva lucrurile face parte din profesie. ( citate Bruce Hyland)
- Cu excepţia armatei, ordinele nu sunt binevenite. Oamenii vor să fie rugaţi. O cerere invită la participare şi la cooperare. (Bruce Hyland)
- Din când în când, du-te în prima linie a frontului, acolo unde are loc acţiunea. Nu lăsa să-ţi dispară simţul pentru acţiune. (Bruce Hyland)
- Dacă nu termini ce ai început, vei fi îngropat sub un munte de probleme neterminate. (Bruce Hyland)          - Disconfortul poate fi productiv şi un stimulent puternic pentru schimbare. Vor exista momente când vei fi nevoit să permiţi sau să creezi disconfort pentru a obţine un final fericit. (Bruce Hyland)
-  Exprimă-ţi recunoştinţa pentru un lucru bine făcut. Oamenii dau rezultate extraordinare când se simt apreciaţi. (citat Bruce Hyland)
- Fiecare comunicare este o şansă de a împuternici pe cineva. Învaţă când să fii tăios, când să fii agreabil şi când să menţii o poziţie echivocă. (Bruce Hyland)
-  Recunoscându-ţi deschis greşelile, limpezeşti atmosfera şi trimiţi un mesaj important despre responsabilitate. (Bruce Hyland)
-  Poartă-te cu cinste şi cu bună cuviinţă. Niciodată nu ştii ce acţiuni din trecut se poate întoarce împotriva ta în viitor. (Bruce Hyland)
- Stabileşte şi fă cunoscut un cod de conduită pentru firma ta. Clarifică ceea ce aştepţi din punct de vedere profesional şi din punct de vedere al standardelor de muncă. (Bruce Hyland)
- Fixează-ţi un scop precis. Urmează-ţi drumul către el în mod riguros. Evită încercarea de a fi totul pentru fiecare. (Bruce Hyland)
-  Dacă ai pierdut o bătălie, nu te teme că n-o să câştigi războiul. Continuă să te concentrezi asupra ţelului tău. Foarte rar un eveniment înseamnă sfârşitul procesului. (Bruce Hyland)
-  Ideile se clădesc pe o bază stabilă. Nu există o scurtătură între prezent şi viitor. Scopurile se ating prin planificare, pregătire şi executare. (Bruce Hyland)
-  Odată ţinta şi direcţia stabilite, nu te abate din drum decât dacă e absolut necesar. Consecvenţa este adesea mai bună decât schimbarea frecventă în căutarea drumului perfect. (Bruce Hyland)
-  Intervenţia comandantului asupra subordonaţilor este şi mai bună, când este rară şi oportună. (C. Atanasiu)
- Prezenţa de spirit este o calitate rezultată din echilibrul inteligenţei şi al caracterului. (Carl von Clausewitz)
 - Înainte de a săvârşi ceva, e trebuitoare o înţeleaptă chibzuinţă; dar de îndată ce ai chibzuit adânc, trebuie o grabnică înfăptuire. (C. C. Sallustius)
- Odată ruptă proporţia dintre scop şi mijloace, combinaţiile geniale sunt zadarnice. (Ch. De Gaulle)
- Când avem de-a face cu oamenii, trebuie să reţinem că nu ne aflăm în faţa unor făpturi logice. Ne aflăm în faţa unor făpturi emoţionale, clădite din prejudecăţi şi conduse de mândrie şi vanitate. (Dale Carnegie)
- Dacă există vreun secret al succesului, el rezidă din capacitatea de a înţelege punctul de vedere al celuilalt şi de a vedea lucrurile atât din perspectiva acestuia, cât şi al dumneavoastră. (Dale Carnegie)
- Cred că puterea mea de a trezi entuziasmul oamenilor cu care lucrez este cel mai de preţios capital al meu şi sunt convins că unicul mijloc de a descoperi ce e mai bun în oameni este prin aprecieri şi încurajări. (Dale Carnegie)
-  Informaţia este sufletul tuturor afacerilor publice. (Daniel Defoe, 1660-1731)

- Cere ajutor de la acela pe care l-ai chemat la farfuria ta. (proverb arab)
-  Corabia cu prea mulţi marinari se scufundă. (proverb arab)
- Când câinele are bani, i se spune: “Domnule câine!”. (proverb arab)
- Când un câine te ajută să treci fluviul, nu întreba dacă are râie. (proverb arab)
- Cine dispreţuieşte un lucru îl va pierde. (proverb arab)
- Visele unei pisici sunt pline cu şoareci (proverb arab)
- Când ceaşca este spartă de stăpâna casei nu se aude nici un zgomot. (proverb arab)
- Cine se tăvăleşte în tărâţe va fi mâncat de vaci. (proverb arab)
-  Pasărea flămândă îşi face cuib chiar lângă şoim. (arab)
- Să nu ai încredere în noroc până nu intri în mormânt. (arab)
- Începutul pomului se află în sâmbure. (arab)
- Cine este obişnuit cu pâine de la tine, îi va fi foame numai cât te vede. (arab)
- Când avem nevoie de câine îi spunem: “Bună ziua domnule Câine!” (arab)
-  Cine fură un ac sau cine fură o cămilă tot hoţ se numeşte. (armean)
- Cine ştie o meserie rămâne flămând până la prânz; cine nu, până seara. (armean)
- Meseria este ca un izvor: nici nu se revarsă nici nu seacă. (chiar dacă nu te îmbogăţeşte, oricum nu eşti sărac lipit) (armean)
- Nimic nu e mai ieftin decât lucrul scump. (armean)
- Pentru a vinde e de ajuns un ochi; pentru cine cumpără, nici o mie. (armean)
-  Fiecare om are în inima sa un leu care dormitează. (armean)
- Nu faci miel din câine tăindu-i coada. (armean)
- Cine pleacă din casa lui pentru a merge în căutarea fericirii, aleargă după o umbră. (chinez)
- Nu se acuză niciodată fără a se minţi puţin. (chinez)
- Uşa cea mai bine încuiată este cea pe care o putem lăsa deschisă. (chinez)
- A sluji unui prinţ e ca şi cum ai adormi cu un tigru. (chinez) Cine-şi uită strămoşii e ca un râu fără izvor, ca un arbore fără rădăcini. (chinez)
- Controlează-te chiar la tine acasă; nu comite nimic care te-ar face să roşeşti. (chinez)
- Se hrăneşte o armată timp de o mie de zile; se foloseşte soldatul doar un moment. (chinez) -
 Lemnele de foc nu se vând în pădure şi nici peştele pe lac. (chinez)
- Cu cât sunt mai multe legi, cu atât sunt şi hoţi mai mulţi. (chinez)
- Omul care nu ştie să surâdă să nu-şi deschidă prăvălie. (chinez)
- Obiceiul şi chelia dispar odată cu moartea. (indian)
- Dacă înveţi să furi, trebuie să înveţi şi să mori. (indian)
- Dacă e scump vei plânge o singură dată; dacă e ieftin nu vei înceta să plângi. (indian)
- Un hoţ prinde alt hoţ, aşa cum un ghimpe scoate alt ghimpe. (indian)
-  Hoţul începe să fure fructe şi termină cu elefantul regelui. (indian)
- Vaca va vorbi şi din stomacul hoţului. (indian)
- Dacă află trei persoane, află şi treizeci. (india)
- Şi oalele se ciocnesc dacă se află împreună. (indian)
- Supuşii au de suferit când regele nu ştie să conducă, aşa cum au de suferit cei dintr-o familie când gospodina nu e pricepută. (indian)
- Cenuşa cade în capul celui care o aruncă în sus. (indian)
- “Nu ştiu, nu pot, nu am” – poţi să scapi de oricine cu aceste trei pretexte. (indian)
- Peştele, ca şi musafirul, sunt buni numai două zile. (indian)
-  Cine încearcă zece meserii nu-şi câştigă pâinea cu nici una. (indian)
- Pentru monedele făcute din argilă, vei primi plăcintă făcută din cenuşă. (indian)
- Nu-l întreba despre bătălie pe comandantul armatei învinse. (japonez)
- Ai ochi de vultur când cauţi ce te interesează. (japonez)
- A primi un favor înseamnă a-ţi vinde libertatea. (latin)
- Dacă în plină zi regele îţi spune că e noapte, admiră stelele. (persan)
-= Dacă ai bani, şi în pădure găseşti ciorbă. (persan)
- Cât timp poţi trăi în pace nu bate la poarta războiului. (persan)
- În faţa oaspetelui nu baţi câinele. (persan)
- Durerile de dinţi şi datoriile sunt asemănătoare: ori le scoţi ori le plăteşti, doar atunci te linişteşti. (persan)
- Musafirul ne e drag până în trei zile. (persan)
- Chiar dacă-ţi este duşman, primeşte-ţi oaspetele cu cinste. (persan)
- Te duci şi cucereşti ţara duşmanului; duşmanul vine şi cucereşte ţara ta. (cotropitorii vor fi mereu sub spectrul nefast al revanşei aducătoare de noi conflicte) (sumer)
- Trei mutări fac câte un incendiu. (turc)
- Cine urcă măgarul pe acoperiş va trebui să-l şi coboare. (turc)
- Nu construieşti o geamie cu banii de la jocul de noroc. (turc)
- Avuţia jucătorului de noroc este înjurătura. (turc)
- Hoţul din casă e greu de descoperit. (turc) Hoţul începe de la o pâine. (turc)
- Osul e cel care ţine gura închisă câinelui. (turc)
- Cui îi place pilaful, poartă lingura la el. (turc)
- Omul care e om şi din piatră îşi scoate pâinea. (turc)
- Lucrul cumpărat este cel mai ieftin. (nu creează obligaţii aşa cum se întâmplă cu lucrul primit în dar). Ce-i al meu este al meu, ce-i al tău este negociabil